„Заедно на път“ на Сара Десен

  What’s up, Knowses? Както сигурно сте разбрали, вчера започна БКМ – Българския Книжен Маратон. За първата категория – книга, в която действието се развива около море или океан, избрах „Заедно на път“ на Сара Десен, на която бях обещала да дам втори шанс. 

Тези, които следят блога ми от повече време или са изчели всичките ми постове, знаят, че не бях особено впечатлена, когато прочетох за първи път книгата. Да, речем, че мнението ми се промени към по-добре. 

Одън Уест току-що е завършила и лятото преди университета отива на гости у баща си в крайбрежното градче Колби. Од е дете на свръх интелигентна, себична и горда жена, на която въпреки годините не й липсва мъжка компания, а баща й скоро се е оженил за младата и розова Хайди, с която имат малка дъщеричка – Тизба. Госпожица Уест обича да бодува и нощите си прекарва в „Рей“, пиейки кафе. 

Или Сток е мълчалив и затворен, претърпял е катастофа, в която е загубил най-добрия си приятел и от този черен ден насам се лишава от забавления и подобни. Той също бодува. Сток обожава колоезденето, но след случката с най-добрия му приятел не кара колело. 

Лиа, Естер и Маги са най-добри приятелки, които работят в „Клементайн“ – напудрения магазин на Хайди. Те си създават лошо първо впечатление за Одън, но постепенно отношенията им се затоплят. Огромно впечатление прави Маги, която е изключително драматична и чувствителна. 

Това, което най-много ми харесва в отношенията между Или (което трябва да се чете Илай) и Одън е, че двамата са естествени и при тях няма онова „Уф, не трябваше да му казвам това“ , „Дали той ще ме хареса така“ или „Трябваше ли да го направя така спонтанно“ – те са просто Или и Одън без да се преправят, да лъжат другия или себе си. 

Сюжета се върти около Одън – новото семейство на баща й, нощите й, мисли за Или, мисли за детството, което е пропуснала, мисли за развода на родителите й и как се е почуствала тогава, мисли за себе си, семейството си и живота. Това, което не ми харесва в книгата е края – идеята беше развита прекрасно, начинът на писане на авторката беше лек и приятен, но към края нещата започват да се развиват бавно, мудно, самата идея се губи, а стилът на писане става по-мрачен и някак си тежък.

Миналия път в Goodreads дадох 3 звездички, но имах предвид 2.5, но днес съвсем спокойно ще й дам 3 пълни звездички, просто защото усетих и оцених основната идея по-добре, но края въобще не ми хареса и това е причината да се огранича до 3 звездички. 

Ужасно е, когато някой те напуска. Животът продължава, но – както каза Или – краят си е край. Няма значение какво е случило преди това и колко важно е било. Краят си е край. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s