„Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас


What’s up, Knowses? Днес благочестивата Бриана реши да прояви милост и да напише ревю на „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас.
Първо, държа да кажа, че никога през живота си не съм чела нещо на Сара Дж. Маас (наточете коловете добре) преди тази книга. И очудващо много искам да хвана следващата, защото тази ме преби, сдъвка, изплю и стъпка.
Фейра е млада девойка, която по стечение на обстоятелствата, става ловец и един зимен ден убива вълк, който се оказва елф. Заради Договора, сключен между смъртните (сиреч хората) и елфите (безсмъртни са, cool), трябва да бъде убита или да прекара остатъка от живота си в Притиан (или земите на елфите). Живяла е много тежко и заради едно обещание се грижи за цялото си семейство, въпреки че има две по-големи сестри и баща. Фейра е изключително умна, въпреки че не може да пише и чете, много добра, но същевременно ината и дръзка. Не искам да издавам, но в още в първата книга тя израства много, минавайки през редица изпитания.
Тамлин е елф, Върховен елф, Велик Господар на Двора на Пролетта. Той дава убежище на Фейра, като й предлага дома си. Всъщност точно той взима Фейра от дома й и я води в Притиан. Миналото му не е никак леко. Там е много красив, нищо че през 99,9% от книгата е с маска и знаем съвсем малко за лика му. Той също израства много в книгата, става по-чувствителен, мъдър и смел. Влиза в харема на Бриана.


Люсиен е елф, най-добрия приятел на Тамлин. Изиграва изключително важна роля в книгата и също израства. Преживял е много и това до една степен оправдава лошото му поведение в първите 200 страници. Също много красив и много мъдър, влиза в харема на Бриана, защото е съркастичен.
Рисанд е Велик Господар на Двора на Нощта и както помага на Фейра, така и й пречи. Много красив, мъдър, хитър, надут, отново преживял много. Въпреки че е голям злобар, мисля, че израстна към малко по-добро. Влиза в харема на Бриана, защото обичам да го мразя.
Амаранта е кралица на Притиан и е единствената, за както нямам нищо положително да кажа. Зла, плашещо красива, жестока, садистична или с две думи – просто ужасна.
В основата на книгата е болест, която застрашава елфите и героите се борят с нея със зъби и нокти. Като Велик Господар Тамлин дава всичко от себе си, за да защити своите поданици, а чувствата, които се зараждат между него и Фейра са слънчеви лъчи из гъстия мрак.
Наистина, моите адмирации към Сара Дж. Маас, невероятен стил, качества на писател, прекрасно развита идея и изпипан, до съвършенство, свят.

„-Обзалагам се, че ще се изплюеш и в лицето на смъртта, когато дойде да те вземе. „

Advertisements

One thought on “„Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас

  1. Книгата е много добра,а втората е още по-добра,така че се подготви 😀 А „Стъкленият трон“ също не са за изпускане,наистина! 🙂

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s