„Създадена от дим и кост“ на Лейни Тейлър

 

imageЗдравейте, хора! Днес смятам да ви запозная със „Създадена от дим и кост“ на Лейни Тейлър, разтърстваща до основи книга за ангели и демони, за мира и войната.

Кару е синекосо момиче, несигурно в произхода си, татуировките по кожата си, цвета на косата си. Тя не познава родителите си, живее в тайни и изпълнява поръчения. Синекоската се опитва да балансира живота си – живот на една непозната на себе си девойка и на една художничка на фантастични образи.

Кару получава чешкия език, когато е на петнйасет, живее в Прага и учи в училище по изкуствата. Най-добрата й приятелка е Зузана, която никак не си поплюва, бившото й гадже – магнетичният Казимир се старае да обърка живота й колкото се може повече, а нейното „семейство“ чудовища отказват да й кажат каквото й да е за произхода й.

Акива е мъж с мрачен и мъртъв поглед, студено сърце и мрачно минало. Едно от копелетата на императора, оставен от майка си като кръвен данък едва на пет години, той е роден за войн. Съзерцавайки светлината на смъртта, враг идва, помага му и пленява сърцето му. След няколко години този същия враг бива убит и той не може да му погне и плени сърцето му. Всичко, което му остава е жаждата за отмъщение, мъстта пропила дори душата му.

Две от основните теми в книгата ми направиха силно впечатление: любовта между различните и разбиранията на ангелите за дяволите и обратното. Любовта им е силна, неразрушима, дори и в прераждането. Легендите и вярванията, които в началото са пречка, в последствие са излишни глупости и те си създават свои собствени виждания, прокарват си свои собствени пътеки насред вековконата война.image

Героите преживяват много обрати, живота им се променя и разбиранията за съществуването им вече далеч не са същите. Лейни Тейлър се е справила прекрасно, начинът й на писане е прекрасен, успява да пренесе в друг свят, свят на ангели и дяволи. Едва ли има нещо в тази книга, което не би ви харесало!

Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

„Тя непрекъснато премерваше Кару с критичен поглед и даваше гласно мнението си със заявления от рода: „Мисля, че едни еленови рога много ще ти ходят, сладката ми” или „ Каква хубава змия би излязло от теб“, както някой човек би предложил на друг нова прическа или различен нюанс червило.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s