„Ключът на Блекторн“на Кевин Сендс

image
Иха. Не го очаквах.
Днес ще ви разхождам из чудната книга на Кевин Сендс – „Ключът на Блекторн“, която разказва как от бедно сираче можеш да се превърнеш в лекар с могъщи познания.
Кристофър Роу е сирак и като всеки сирак, той в един момент от живота си ще напусне сиропиталището. Затова от сиропиталището започват да му търсят работа, или по-точно, занаят, който да чиракува при някой майстор. И след поредица от процедури Кристофър е чирак на аптекаря Бенедикт Блекторн.
В сиропиталището животът е тежък. Учителките са строги и страшни, а децата са далеч от безгрижни и добродушни. Всеки е сам и се бори, за да преживее и този ден. Всичко се решава чрез бой и шепа подигравки. Сиропиталището е символ на онова, което измъчва Кристофър, и това, към което не иска да се връща.
Живота в аптеката на майстор Бенедикт е като мечта за Кристофър, той получава своя добър и справедлив баща, който никога не е имал. Там се среща със своя верен приятел Том, с който участва в редица приключения. И едно от най-интересните неща, които му се случват е, че той се запознава с невероятната и безкрайна наука на аптекарите.
Това ревю не може да мине без да спомена за невероятния талант на Кристофър да си навлича неприятности и да прави от всичко експлозия. Независимо по кое време от денонощието Кристофър Роу е готов да ви навлече куп проблеми и да направи една чудна бомба, като за извинение.
След много обрати обаче Кристофър е много различен. Той е помъдрял, по-хитър и по-ловък, но най-важното – той значително по-вещ в занаята си. Той, още чирак, се превръща в аптекаря, който майстор Бенедикт е искал да създаде в Кристофър.
Чиракът получава шанс да се сдобие с повече знания, става значително по-добър физически, духом и в занаята си. Официално или не, Кристофър Роу е вече истински аптекар.
Бих искала да вметна колко богата е книгата на исторически събития и в общи линии  неща пряко свързани с историята на Англия, където се извършва действието. Това много помогна на мен, вярвам и на другите читатели, да навлеза повече във ремето и мястото на събитието.
Мога само да похваля Кевин Сендс за невероятната книга, защото не всеки човек може да си позволи да пресъздаде на хартия такова приключение.

Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.

 

– Криптата явно е била построена преди няколко века – отбелязах аз. – Да видим накъде отива.

Том стисна ръце една в друга и замърмори молитва.

– Иисусе, дари ни  с милостта Си и закриляй глупците като нас. Амин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s