„Полулош“ на Сали Грийн || Едно приключение за истински читатели

imageЗапознайте се с Натан. Полулош.

Идея си нямам защо, но знам, че съвсем спокойно бих сложила тази книга до „Анна Каренина“ , „Под Игото“ и „Клетниците“. „Полулош“ не е една от онези книги, които можеш да хванеш под ръка, да почетеш малко от тях, да отидеш на почивка и след това да я дочетеш. На книги като „Полулош“ се отделя време за размисъл, четат се бавно и дори сърцето ти да плаче Натан е тук да го възстанови по свой собствен начин.

Натан Бърн е Полулош. Син на Бяла магьосница от уважавано семейство и най-издирваният черен магьосник в Европа, Натан живее странен живот, в който достига до едно заключение – за хората с костюмите ще съм Нечистокръвен, за останалите ще съм Мелез.

Натан има хубаво и сплотено семейство за човек от неговия ранг – баба му е добър човек, Дебора е послушна сестричка, а Аран е човека, на когото Натан разчита най-много. Единствената спънка в тази къщурка с две липи отпред е Джесика, злобната по-голяма сестра, която гледа да вгорчи живота му колкото се може повече.

Живота на Натан е тежък, но не депресиращ, той често е между страданието и щастието, и знае на каква игра си играе съдбата. Пребит жестоко не един път от братята на момичето, в което е влюбен, ограничен от Съвета, отгледан без родители, изпратен при съвсем чужда жена на крехките четиринайсет години и още много други, той осъзнава, че светът няма да върви както той си иска, затова той съумява да намери време да си представи безгрижния живот с баща му, без капсула закопчана на врата му, без Ловци и Съвета подир него, без да бъде обект на критика. Той знае, че не може да е просто Натан, но въпреки това се опитва да подреди живота си така, че след пет години той наистина да е просто Натан.

Толкова много неща от книгата в една снимка. Ааааах.
Толкова много неща от книгата в една снимка. Ааааах.

Натан знае, че омразата към баща му ще го съпътства на всякъде. Винаги съм харесвала такива герои – Натан отлично знае какво му предстои като син на черен магьосник от ранга на Маркус, той не очаква, че ще го галят с перце и ще му подаряват трюфели всеки път, когато отиде до магазин, напротив той знае какво го очаква, но въпреки това не твърди, че е подготвен за бъдещето си.

Света, който Сали Грийн е създала е прекрасен за дебютен роман, героите, които е създала са интересни и добре развити. Натан като главен герой е един прекрасен пример за дебютиращите автори.

Мога единствено да поздравя Сали Грийн за прекрасно написаната книга, моите адмирации.

Благодаря на издателство Колибри за предоставената възможност. 

Баща ми живее в САЩ. Наложи се да замине, тъй като уби баба, майката на майка ми. – Свива рамене. – Беше самоотбрана, баба го нападна. Дълго е за разправяне, тя го обвинява за смъртта на мама.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s