Проблемът: Странните имена

Добре, нека си признаем през целия си живот сме виждали поне един човек със странно име. Освен това нека да направим и разлика между странно и нестандартно.
Скоро участвах в един конкурс и реших да разгледам имената на останалите участници. Попаднах на наистина странни имена: Венеция, Верон, Нитиляна, дори едно момче се казва Робартио (не, хора, няма грешка, името е РобАртио).
Представяте ли си какъв би бил живота ви ако имате такова име? Когато се представяте ще ви гледат накриво, сякаш сте извънземни. А единствените извънземни, с които имате връзка са родителите ви, които са ви дали такива имена.
Още по-ужасно би било ако името ви е изкарано от някакъв роман от 18 век. Как ви звучат имената Офелия и Хамлет. Ако аз се казвах Офелия щях да съдя родителите си. Та това име пищи от всякъде: „Лудост“ и „Офейквам“. Ами Хамлет? Лятна шунка? (ham от англ. ез. шунка) Не всички знаят тези герои от трагедията на Шекспир „Хамлет“, затова представете си колко дълго ще трябва да обяснявате, коя е Офелия и защо, по дяволите, сте кръстени на нея.
А ако сте кръстени на някоя звезда? Опра Уинфри например. Опра Стоянова, звучи повече като име на жената от квартала, с която са ви плашили, че ще дойде да ви изяде.
Най-страшно е сменянето на имената. И то с футболни отбори. Представете си един най-нормален човек с името Георги Петков да се прекръсти на Атлетико Билбао. А спомняте ли си онзи втрещяващ случай, в който един огромен запалянко официално получи името Манчестър Юнайтед? Представяте ли си какъв стрес биха имали децата му, ако ги кръсти Барселона, Челси, Ливърпул? После да обясняват една година, че са кръстени на любимите футболни отбори на баща си.

Е, това е от мен, ще се радвам да ми споделите долу в коментарите мнението си за щурите имена и може дори да ми разкажите някоя забавна случка с такива. До скоро!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s